Pensijų kaupimo naujovės nuo 2016 sausio 1 d.

Jei darbuotojai su savo darbdaviu iš anksto nesutarė dėl atlyginimo pakėlimo, nuo 2016 m. sausio 1 d. atlyginimas prieš mokesčius sumažės 1%. Tai gali paliesti daugiau nei pusę milijono gyventojų.

Atlyginimo sumažėjimo priežastis – naujasis pensijų kaupimo modelis, pagal kurį trečdalis milijono šalies gyventojų dar 2013 m. sutiko prie pensijų kaupimo II pakopos („Sodros“ įmokos dalies) pensijų fonduose prisidėti papildomomis lėšomis iš savo kišenės ir gauti skatinamąją priemoką iš valstybės.

Per dvejus metus į privataus kaupimo pensijai sistemą įsiliejo naujų darbingo amžiaus žmonių, tad lapkričio pradžioje šalyje jau buvo 511.000 žmonių, kurie prie pensijų kaupimo prisideda papildomomis lėšomis ir gauna skatinamąją priemoką iš valstybės. Iš viso lėšas senatvei II pakopos pensijų fonduose Lietuvoje kaupia 1,2 mln. žmonių, tačiau apie 690.000 pasirinko rinktis minimalų kaupimo būdą, kai papildomu pervedimu prie kaupimo neprisidedama. Žinoma, dalis šių žmonių yra šiuo metu nedirbantys ar emigravę iš Lietuvos visam laikui.

2014–2015 m.­ „Sodra“­ į pensijų fondų dalyvių sąskaitas kas mėnesį pervesdavo po 2% gyventojo atlyginimo prieš mokesčius, o sutikimą dėl papildomo kaupimo pateikę asmenys prie šios pervedimo sumos pridėdavo 1% savo pajamų ir už tai gaudavo 1% skatinamąjį priedą iš valstybės, skaičiuojamą nuo vidutinio mėnesinio darbo užmokesčio. Nuo 2016 m. sausio 1 d. „Sodros“ pervedama įmoka nesikeis, tačiau kaupiantysis į pensijų fondą jau turės pervesti 2% savo atlyginimo, o valstybė skatinamąjį priedą padidins iki 2%.

Dar labiau „Sodros“ pervedama įmoka turėtų padidėti 2020 m., kai ji pagal planą pasieks 3,5%. Tačiau tuomet nei kaupiančiojo papildoma įmoka, nei skatinamasis priedas iš valstybės nebedidės.

 

Informacijos šaltinis: www.vz.lt

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *